Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Ως Ιατρός)



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
 (Ως Ιατρός)

 Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ)
 Απεφοίτησα από το 2ο  Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1968 και τον ίδιο χρόνο, μετά από εξετάσεις, εισήλθα στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, μετά από δύο χρόνια φοίτησης, πήρα μετεγγραφή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ' όπου και απεφοίτησα το 1974. Το 1975 είχα μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στην «Ανάνηψη», στην Ιατρική Σχολή του εκεί «7ου Πανεπιστημίου». Υπηρέτησα σαν έφεδρος Ανθυπίατρος στο Υγειονομικό του Στρατού, από το 1976 έως το 1978, με θητεία ένα χρόνο στη Παθολογική Κλινική του «Γενικού Νοσοκομείου της Κώ» και ένα χρόνο στη Καρδιολογική Κλινική του «401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών», λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως «γενικός εφημερεύων-αξιωματικός υπηρεσίας» του. Στη συνέχεια για ένα χρόνο υπηρέτησα σαν Αγροτικός γιατρός στη Νεστάνη Αρκαδίας, ασκώντας παράλληλα καθήκοντα Αναπληρωτή Νομιάτρου Αρκαδίας και μετά ασκήθηκα στην Παιδιατρική για λήψη ειδικότητας, στην Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριακού».  Τον Ιούνιο του 1982 απέκτησα τον τίτλο της ειδικότητας της Παιδιατρικής μετά από εξετάσεις και για βραχύ χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Οκτώβριος 1982), υπηρέτησα σαν Επιμελητής στα Νοσοκομεία Τρίπολης και Κορίνθου.  Στη συνέχεια κατέλαβα οργανική θέση «Ειδικευμένου Βοηθού» στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπου και εργάσθηκα για 4 περίπου χρόνια.  Το 1986 εντάχθηκα στο ΕΣΥ και υπηρέτησα σε θέση Επιμελητού Β', στο Νοσοκομείο Παίδων «Βόρειας Αττικής». Τον Οκτώβριο του 1986 διορίστηκα Επιμελητής Α', στο Παιδιατρικό Τμήμα του Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης, όπου και υπηρέτησα σαν υπεύθυνος του Τμήματος για ένα χρόνο και στη συνέχεια (στις 14-10-1987) κατέλαβα τη θέση του Διευθυντή στο ίδιο Τμήμα, όπου και εργάζομαι μέχρι σήμερα, κατέχοντας τον τίτλο του Συντονιστή Διευθυντή (από τις 11-3-2009, που θεσμοθετήθηκε το πολυδιευθυντικό σύστημα).  Έχω αναγορευθεί Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής, με θέμα σχετικό με τη θεραπεία ψευδομοναδικών λοιμώξεων στα παιδιά.  Κατά το διάστημα Φεβρουάριος 1997 - Φεβρουάριος 1998, μετεκπαιδεύτηκα στην Αλλεργιολογία - Παιδοπνευμονολογία στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, θητεύοντας στο εκεί Αλλεργιολογικό-Παιδοπνευμολογικό Τμήμα. Το 1999 μετεκπαιδεύτηκα στον «Προγραμματισμό και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Νοσοκομείων» και ειδικότερα στο «Management (Διεύθυνση) Ιατρικής Υπηρεσίας», παρακολουθώντας σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Θεραπευτήριο «ευαγγελισμός».

Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ)
 Κατά την διάρκεια της θητείας μου, σαν ειδικευόμενος στην αρχή και σαν ειδικευμένος στη συνέχεια, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Λ. Κυριακού» από το 1979 έως και το 1986, εκτός της κλινικής μου εργασίας, απασχολήθηκα σαν εκπαιδευτής των ειδικευόμενων γιατρών αφ' ενός και των τελειόφοιτων φοιτητών της Ιατρικής των ασκούμενων στη Β' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική αφ' ετέρου, συμμετείχα δε ενεργά σε πάμπολλα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και επιστημονικές συγκεντρώσεις.  Στο διάστημα της υπηρεσίας μου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, από το 1986 και εντεύθεν, συνέχισα την εκπαιδευτική μου δραστηριότητα, ως Καθηγητής, στα μαθήματα της Φυσιολογίας και της Παιδιατρικής, στη Σχολή Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου μας (1989-1993), ως Καθηγητής (επί θεμάτων «Αγωγής Υγείας») στο «Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Τρίπολης» (1992-1995), όπου μετεκπαιδεύονταν οι εκπαιδευτικοί της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και φυσικά σαν εκπαιδευτής στο πρόγραμμα μετεκπαιδευτικών μαθημάτων για τους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου και το νοσηλευτικό Προσωπικό. Το κυριότερο όμως εκπαιδευτικό έργο μου ήταν η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών του Τμήματός μου με τακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και συνεχή θεωρητική και πρακτική άσκηση σε όλο το εύρος τη Παιδιατρικής Επιστήμης. Επίσης, παράλληλα, βάρος εδόθη εκ μέρους μου και στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών Γενικής Ιατρικής, ακόμη και από άλλους Νομούς της περιφέρειάς μας, με την οργάνωση τακτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρακτικής άσκησης και ειδικών ιατρικών συναντήσεων.

 Γ. ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Τρίπολης, υπό τη καθοδήγηση μου, κατάφερε να αναδειχθεί στη πιο οργανωμένη και πιο άρτια λειτουργούσα Παιδιατρική Κλινική στη Πελοπόννησο, μετά τη Πανεπιστημιακή Κλινική της Πάτρας. Η υπό τη διεύθυνσή μου Κλινική αποτελεί μέχρι και σήμερα Κλινική αναφοράς για την ευρύτερη περιφέρεια, όπου διακομίζονται τα σοβαρότερα περιστατικά από μονάδες υγείας ολόκληρης της Πελοποννήσου, εκτός από τα μεγαλύτερα τμήματα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορινθίας.

 Με τις προσωπικές προσπάθειες και παρεμβάσεις μου επετεύχθησαν τα εξής σημαντικά για την αναβάθμιση και βελτίωση του έργου και της απόδοσης της Κλινικής :
  •  Με εισήγηση μου, το ΚΕΣΥ ενέκρινε το 1987 την θεσμοθέτηση δύο οργανικών θέσεων ειδικευόμενων γιατρών, για την άσκηση στην ειδικότητα της παιδιατρικής για δύο χρόνια και στην συνέχεια το 1992, με νεότερη εισήγησή μου, οι οργανικές αυτές θέσεις επεκτάθηκαν σε τέσσερις, ενώ από το 2007 επεκτάθηκαν σε πέντε, γεγονός που απετέλεσε βασικό παράγοντα αναβάθμισης της λειτουργικότητας της Κλινικής.
  • Το 1988 με προσωπικές παρεμβάσεις μου στην ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ, η Κλινική μας επιλέγεται για την ανάπτυξη ενός από τα επτά Κέντρα Περιγεννητικής Ιατρικής σε όλη την  Ελλάδα. Το έργο αυτό τελικώς δεν ολοκληρώθηκε λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών, όπως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, χώρων κλπ,  αλλά όλη αυτή η προσπάθεια ήταν η αφορμή για την βελτίωση της υποδομής και της λειτουργίας της Μονάδας Νεογέννητων – Προώρων, που λειτουργεί στα πλαίσια της Κλινικής. Στην τότε προσπάθεια ανάγονται η θεσμοθέτηση στον οργανισμό του Νοσοκομείου «Μονάδας Προώρων» με ίδρυση οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού, η ανανέωση, ο εκσυγχρονισμός και η προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού κτλ.
  •   Με προσωπικές παρεμβάσεις μου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ιδρύθηκε το 1992 το Παιδοχειρουργικό Τμήμα, επανδρωμένο ήδη με δύο Παιδοχειρουργούς, το οποίο έκτοτε συστεγάζεται με την Παιδιατρική Κλινική, της οποίας το προσωπικό καλύπτει και τη λειτουργία του στο μεγαλύτερο μέρος της, έτσι ώστε το Τμήμα αυτό να συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των ανάλογων περιστατικών από το μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας της Πελοποννήσου, όντας το μοναδικό μετά το αντίστοιχο της Πάτρας.
   Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Τρίπολης τα τελευταία 20 – 25 χρόνια ήταν στελεχωμένη διαρκώς με τουλάχιστον τρεις ειδικευμένους και 4 – 6 ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς και με άρτιο νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να καταφέρνει  να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, σε σημείο που δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι χαίρει της μεγαλύτερης υπόληψης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής, κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο αριθμό προσερχόμενων παιδιατρικών περιστατικών από τους όμορους νομούς. Το 30 – 40 % των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο της Τρίπολης είναι παραπομπές ή διακομιδές από τους γειτονικούς νομούς κυρίως της Αργολίδας και της Λακωνίας. Επίσης η Κλινική έρχεται πρώτη στην ευρύτερη περιοχή ακόμα και στην προτίμηση των προς ειδίκευση γιατρών, ανταγωνιζόμενη ακόμα και κλινικές κεντρικών νοσοκομείων, καθώς η αναμονή για την κατάληψη θέσης κυμαίνεται από τρία έως πέντε χρόνια. Στα πλαίσια λειτουργίας της Κλινικής λειτουργούν τακτικά αλλά και έκτακτα (στα πλαίσια διαρκούς εφημερίας) εξωτερικά ιατρεία, που αντιμετωπίζουν περίπου 5000 – 6000 περιστατικά ετησίως. Στην λειτουργιά αυτή εντάσσεται και η τακτική παρακολούθηση και ο εμβολιασμός νεογνών, βρεφών και παιδιών της ευρύτερης περιοχής. Οι εισαγωγές ανέρχονται στις 1000 περίπου το χρόνο, με μέσο χρόνο νοσηλείας τις δυο ημέρες, εκ των οποίων το 30 – 40% διακομίζεται από άλλους νομούς, ενώ μόλις ένα 2 – 3% διακομίζεται από την Κλινική προς κεντρικότερα νοσοκομεία ή πιο εξειδικευμένα κέντρα. Επίσης δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η Κλινική αναλαμβάνει την διεκπεραίωση και παρακολούθηση των περίπου 500 ανά έτος νεογέννητων της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Από αυτά περίπου 100 νοσηλεύονται στην Μονάδα Προώρων – Νεογέννητων και αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά στην πλειονότητα τους, αφού μόνο ένα 10% διακομίζεται σε πιο εξειδικευμένα κέντρα και αυτά αφορούν περιπτώσεις βαρέως πασχόντων βρεφών, ή κάποιων με συγγενή νοσήματα ή βαρέα αναπνευστικά σύνδρομα. 
Κατά την διάρκεια της διεύθυνσή μου η Κλινική, εκτός των άλλων που ήδη αναφέρθηκαν, διεκρίθη και για την ανάπτυξη των κάτωθι ιδιαίτερων δραστηριοτήτων: 
  • Την λειτουργία Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας, μοναδικού στην ευρύτερη περιοχή στο οποίο αντιμετωπίζοντο όλα τα περιστατικά Μεσογειακής Αναιμίας της περιφέρειάς μας, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, δίνοντας έτσι σημαντική διέξοδο στην υγειονομική φροντίδα των ασθενών αυτών.
  • Την λειτουργία Κέντρου Αλλεργιολογικών – Παιδοπνευμονολογικών Παθήσεων, (όπως το άσθμα που σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειάς μας παρουσιάζει έξαρση που ξεπερνάει το 20%, επί του συνόλου των παιδιατρικών παθήσεων), και αυτό κάτω από την δική μου καθοδήγηση στην οποία συνέβαλε και η εξειδίκευσή μου σε αυτόν τον τομέα.
  •   Την καθιέρωση περιοδικών επισκέψεών μας στα Κέντρα Υγείας ευθύνης μας, όπως και στα σχολεία της περιοχής μας που, εκτός της προληπτικής εξέτασης- παρακολούθησης, συνδυαζόταν και με τον αντιφυματικό αγώνα (σε συνεργασία και με το Πνευμονολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου).

 Δ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
 Στο διάστημα της υπηρεσίας μου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, από το 1986 και εντεύθεν, εκτός της άσκησης των βασικών καθηκόντων μου, ως Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση και την αναβάθμισή της ριζικά και σε όλα τα επίπεδα, ώστε να έχει μία διακεκριμένη παρουσία επί σειρά ετών στην ευρύτερη περιοχή, δραστηριοποιήθηκα και σε διάφορες θεσμικές θέσεις διοίκησης, ή λήψης αποφάσεων σε Νοσοκομειακό, Περιφερειακό, ή Εθνικό επίπεδο. Τέτοιες θεσμικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησα είναι οι εξής:
  •   Εκλεγόμενο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου μας (1987-1992).
  •    Πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου μας (1989-1990).
  •   Εκλεγόμενος Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου μας (1989 - 1997 και 2001 - 2007).
  •  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του επιστημονικού προσωπικού (1990-1993).
  •   Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας Περιφέρειας  Πελοποννήσου (2002 - 2006).
  •  Αναπληρωτής Εισηγητής του Εθνικού Συμβουλίου Επιλογής και Αξιολόγησης Διευθυντών Ιατρών Ε.Σ.Υ.  για την κατάληψη θέσεων Διευθυντών Παιδιατρικής (2005-2008).
Επίσης εκτός της θέσης του Συντονιστή Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής,  κατείχα παράλληλα και τις εξής θέσεις:
  •   Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου.
  •  Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου.
  •   Αναπληρωματικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ως εκπρόσωπος των γιατρών.

 Ε.  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
  Από τα πρώτα έτη της θητείας μου στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, επέδειξα ιδιαίτερη δραστηριότητα στον επιστημονικό τομέα και παρήγαγα ένα αξιόλογο επιστημονικό έργο σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα ήδη το έτος 1988 συμμετείχα ενεργά στη διοργάνωση δύο Επιστημονικών Συνεδρίων: Το Συμπόσιο   Περιγεννητικής   Ιατρικής, που έγινε στη Τρίπολη το Μάιο του 1988, του οποίου την ευθύνη της οργάνωσης είχαν το Τμήμα Νεογνολογίας του Περιφερειακού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» και το Τμήμα Παιδιατρικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και ακολούθως το Α' Αναπτυξιακό  Συνέδριο  Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έγινε τον Ιούλιο του 1988 και την ευθύνη της οργάνωσης είχε η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Στην συνέχεια και για μια δεκαετία, από το 1990 έως και το 1999 ήμουν ο εμπνευστής και ο βασικότερος συντελεστής, ως Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, της οργάνωσης και της υλοποίησης του ετήσιου Ιατρικού Συνεδρίου με γενικό θέμα «Διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στο παιδί και στον ενήλικα», που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία η Παιδιατρική Κλινική της Τρίπολης, με την συνεργασία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Πάτρας  και την αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας. Η επιστημονική αυτή εκδήλωση, κατά γενική ομολογία, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις στον ιατρικό χώρο της Νότιας Ελλάδας. Τις εκδηλώσεις αυτές τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους σπουδαίοι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι του παιδιατρικού χώρου και όχι μόνο, όπως οι: Κασίμος, Μεσσαριτάκης, Μαλακά – Ζαφειρίου, Αναστασέα – Βλάχου, Συριοπούλου, Σινανιώτης, Σπυρίδης, Καφετζής, Μπεράτης, Μανταγός, Συρογιαννόπουλος,  Παππάς, Παπαδάτος, Μπαρτσόκας,  Δελαγραμμάτικας, Μουτσούρης, καθώς και ο αείμνηστος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Λιαντίνης.
 Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», είτε σαν ειδικευόμενος είτε σαν ειδικευμένος, εκπόνησα, ή συμμετείχα στην εκπόνηση, πολλών επιστημονικών εργασιών, που δημοσιεύθηκαν ή ανακοινώθηκαν σε διάφορα συνέδρια. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, το επιστημονικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής, με τη δική μου προτροπή και υπό τη καθοδήγησή μου, παρήγαγε ένα αξιόλογο και πλούσιο επιστημονικό έργο, εκφραζόμενο κυρίως με τις πάμπολλες επιστημονικές εργασίες, που ανακοινώθηκαν σε διάφορα συνέδρια. Στο πλαίσιο αυτό εδόθη ιδιαίτερη έμφαση εκ μέρους μου, όλες οι σειρές των ειδικευόμενων που θήτευσαν στη Κλινική, να ενθαρρυνθούν στην επιστημονική έρευνα, να εξοικειωθούν σε αυτή και να εκπαιδευθούν στην εκπόνηση επιστημονικών εργασιών. Έτσι η Κλινική είχε να επιδείξει μία ιδιαίτερα έκδηλη δραστηριότητα στο τομέα της παρουσίασης ερευνητικών εργασιών, σε βαθμό που αυτή, πολλές φορές, ξεπερνούσε την αντίστοιχη Παιδιατρικών Κλινικών Κεντρικών Νοσκομείων, αφού κυμαινόταν συνήθως στις 4-6 και έφθανε έως και τις 15 ετησίως.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου